Minden nőben él Vesta Istennő

Egy családban mindenkinek megvan a maga kis világa, a maga kis élete, ugyanakkor a család tagjai óhatatlanul hatással vannak egymás életére.

Elevenítsük most fel, hogy mit is tanultunk matematika órán a halmazokról! 🙂

A családban mindenki (anya, apa, Pistike, Sárika) egy-egy halmazt jelképez. Azaz mindenkinek megvan a maga kis világa, a maga kis zárt élete. Ugyanakkor minden egyes halmaznak van közös része a család mindegyik tagjával, hiszen a család minden egyes szereplője hatással van a család összes tagjára.

Anya, apa, Pistike, Sárika halmazoknak van egy közös metszéspontja, egy közös része. Ezt nevezhetnénk a család belső szent terének. A közös tűznek, ami a családod élteti, ami a családot összetartja. Itt vannak a közösen átélt élmények, események, a családi történések, amikről a külvilágnak nem mindig van tudomása, és nem is kell, hogy legyen. Itt őrződnek a családi titkok, az ősök történetei is. Ez a család szent belső tere, ami csak az övüké. Itt lobog a szeretet tüze.

Folytatva a matekórát, 🙂 az összes családtagot bele tudjuk tenni egy nagy közös halmazba. Ez a nagy halmaz szolgál arra, hogy mintegy kívülről összetartja a benne lévőket. Jelképesen, láthatatlanul von egy határt más családokkal, a társadalom más szereplőivel szemben. Ezt a nagy halmazt jellemzi az odatartozás érzése, ezt is áthatja a szeretet. Ez mutatja, hogy habár mindenkinek van saját élete, mi azért egy családot alkotunk, mi összetartozunk. Ez mutatja, honnan jövünk, milyen értékeket, erkölcsi normákat hozunk magunkkal.

Én úgy vélem, mi nők nagy hatással vagyunk a családunk belső halmazára, a család belső szent terére, és a családot összefogó nagy halmazra. Mintha mi lennénk ezeknek a tereknek a felelősei, őrzői. Mint ahogy az Ókorban Vesta Istennő volt a családi tűzhely őrzője, jelen korunkban mi, nők vagyunk az otthon, a családi tűzhely, a családi béke és harmónia őrzői.

Gondoljunk csak bele, ha apa, vagy a gyermek beteg, kicsit ugyan meginog a családi békének az egyensúlya, de rövid időn belül minden helyreáll. Ha azonban az anya beteg, akár testileg, akár lelkileg, na, akkor „elszabadul a pokol”. 🙂 Azt hiszem, minden anya tudja, és érti, hogy miről beszélek. Ha anya kidől a sorból, akkor előbb-utóbb -és általában inkább előbb 🙂 – a feje tetejére áll minden, és mindenki a családban. Felborul a rend, senki nem találja a helyét, és úgy egyáltalán semmijét. Megbénul ilyenkor a család élete, mintha egy hatalmas dugóban ülnénk valahol a sztrádán. Egy idő után az is megfigyelhető, hogy elharapóznak az indulatok is. Valahogy türelmetlenebb, ingerlékenyebb lesz mindenki.

Nem tudom, honnan hozzuk hozzá az erőt, de az biztos, hogy mi nők, saját puszta létezésünk által képesek vagyunk e testi szemmel nem mindig látható, de érezhető családi szent terek egyensúlyát fenn tartani, megőrizni. Úgy látszik nőiességünk ősi titka és ereje a családi tűzhely oltalma, és védelme.

Szeretettel: Szilvi

(Illusztráció: www.astroshaman.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

X