5+1 tévhit a gyógyítókról

 

Manapság egyre több olyan emberrel találkozni, aki valamilyen gyógyító tevékenységgel segíti más emberek életét. Akár testi, akár lelki, akár szellemi téren. Azaz egyre többen dolgoznak a „segítő szakmákban”, számtalan terapeuta, coach, pszichológus, mentálhigiénés szakember, tanító, stb. áll a kereső ember rendelkezésére. Még néhány évtizede alig lehetett találni jó szakembert, mára a bőség zavarával kell szembenéznünk ezen a területen.

 Az emberek egyre jobban szeretnék megérteni önmagukat, rálátni életük mélyebb összefüggéseire. Mindezt persze megtehetjük egyedül is, de sokszor valóban egy külső, támogató segítő kézre van szükségünk. Egy olyan emberre, akiben megbízunk, aki megtart bennünket a nehéz időkben.

A gyógyulni vágyó emberekben rengeteg tévhit él még a gyógyítókkal szemben.

Nézzük át most ezeket!

Ő majd megoldja a problémámat.

 A Te életedet csak te tudod helyrehozni! A másik ember rá tud vezetni sok mindenre. Megvilágít számodra olyan dolgokat, amiket eddig talán nem vettél észre. Felold, kiold benned bizonyos gátakat. De a változáshoz Te is kellesz. Kell a szíved, elméd nyitottsága, kell a Te tettrekészséged, az elhatározásod, a kitartásod, a változtatni akarásod. 

-Neki biztosan nincsenek gondjai.

Amelyik szakember ezt mondja, szerintem nem mond igazat. Mindenkinek, még a segítő szakmában dolgozó embereknek is megvannak a maguk megoldandó feladataik. Sokszor a gyógyító azáltal tud jobban segíteni Neked, hogy ő is járt már abban a cipőben, amiben Te.

-Éjjel-nappal lehet őt hívni, keresni.

Minden szakembernek megvan az úgy nevezett „rendelési ideje”, amikor fogadni tudja az embereket. Hogy ezen kívül ki mennyire tartja a kapcsolatot a hozzá fordulókkal az egyéni beállítottság kérdése. Van, aki teljesen elzárkózik attól, hogy a megbeszélt időintervallumon túl bármilyen kapcsolatba lépjen a klienssel. Ő megtartja a három lépés távolságot. Van, aki lazábban kezeli ezt, és szívesen támogatja „pácienseit”. Rá kell érezned, hogy annál, akinek a segítségét igénybe veszed, hol van ez a határ.

-Tévedhetetlen. Azt kell csinálni mindig, amit Ő mond. Ő többet tud nálam.

Természetesen mindenki képessége, tehetsége legjavát nyújtja Neked, amikor nála jársz. Azonban senki nem tévedhetetlen. Emberek vagyunk, ezt el kell fogadnunk.

A saját praxisokban egyre többször azt tapasztalom, hogy nagyon sokan tudják, hogy mi lenne a megoldás a jelen helyzetükben, csak nem mernek lépni. Félnek, vagy kényelmesebb nekik bent maradni a régi, megszokott rendszerekben.

Nálad jobban senki nem ismer Téged!

Ha valami miatt azt érzed, hogy nem értesz egyet, vagy nem tudod követni azt, amit kérnek Tőled, akkor beszéld ezt meg az illetővel, hiszen lehet, hogy csak félreértettél valamit.  Ha azonban azt érzed, hogy abszolút összeegyeztethetetlenek a Te és a segítőd nézetei, akkor keress egy másik szakembert. Senkit nem kell vakon követni.

-Csoda fog történni nála.

Sokan azt ígérik helytelenül, hogy pikk-pakk meggyógyulsz, rendbe jön az életed. Persze, ez sem kizárt! Én hiszek a csodákban. De ne felejtsük el, hogy legtöbbször a gyógyulás egy folyamat. A sok éve hordozott dühödet például nem fogod tudni egy óra alatt letenni. A gyógyulás mértéke leginkább Tőled függ. Attól, hogy Te milyen tempóban tudsz haladni az adott területen.

-Az Ő módszere a legeslegjobb.

A megoldáshoz számtalan út vezethet el. Nem létezik olyan, hogy legjobb. Ami az egyik embernek segít, az nem biztos, hogy beválik nálad is. Meg kell keresni azt a módszert, amiben Te hiszel, azt a szakembert, akit hitelesnek érzel, akiben bízol. A legcsodálatosabb gyógymód sem fog segíteni rajtad, ha nem hiszel benne, ha nem engeded be az életedbe, önmagadba.

Szeretettel: Szilvi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

X