A levélírás gyógyító hatásai

 

Mindannyiunk életében vannak olyan események, személyek, amiket/akiket nehezebben tudunk elengedni, vagy olykor egyáltalán nem is sikerül.

Ha él még benned egy történtet, amire sokat gondolsz. Ami bizonyos időközönként mindig visszakúszik a gondolataidba.  Amivel kapcsolatban benned vannak a „Miért így történt?” kérdések. Ha sokszor eljátszol még a „Mi lett volna, ha….?” gondolattal.  Ha fájdalmat, szomorúságot érzel még vele kapcsolatban. Ha nem volt lehetőséged, hogy mindent elmondj, megbeszélj vele. Na, az ilyen esetekben (is) jól jön, ha kiírod magadból a történteket.

Nagyon régóta használom már önmagam gyógyítására a levélírást. Terápiás munkám során is többször javaslom a pácienseknek, hogy írjanak levelet.

Mik azok a gyógyító levelek?

Olyan levelek, amikben leírod az adott eseményt, ami történt. Leírod a hozzá, egy adott személyhez fűződő érzéseidet, gondolataidat, élményeidet. Papírra vetheted mindazt, amit akkor és ott átéltél, ami fájdalmat okozott, amit megbántál, ami még ma is nyomja a szívedet. 

Ezeket a leveleket nem kell feladnod. Nem az a lényeg, hogy a levél eljusson a másikhoz, hanem az, hogy benned meggyógyuljon a múlt.

Az csak pozitív „mellékhatás”, hogy ezáltal nem csak te fogsz (meg)gyógyulni, hanem gyógyul általad a másik is, kettőtök kapcsolata.

 

Miért jó Neked, ha megírod ezt a bizonyos levelet?

 

  •   Az írás által újra rátekintesz az adott eseményre. Jobban összeszeded az ezzel kapcsolatos érzéseidet, gondolataidat. Segít megtalálni a saját történetedet. Megláthatod a miérteket. Jobban megértheted önmagadat. Megismerheted azokat a mintákat, amik szerint élsz, amiket mindig ugyanúgy csinálsz. 

 

  •   Lehetőséged van ilyenkor egy magasabb nézőpontból rálátni az adott eseményre. Egy kicsit távolabbról szemlélheted önmagadat, az adott eseményt, a másikat is. Ezáltal meglátsz olyan összefüggéseket, amik eddig elkerülték a figyelmedet.

 

  • Testileg is egészségesebb leszel. Ma már tudományos kutatások is igazolják az írás gyógyító hatását. Akik rendszeresen írnak az érzéseikről, a gondolataikról, a velük történt eseményekről, azok testileg egészségesebbek, kiegyensúlyozottabbak lesznek, javul az iskolai, munkahelyi teljesítményük.

 

  • Képessé tehet arra is, hogy belehelyezkedj a másik személy helyzetébe, így jobban megértheted őt. Ez a tulajdonság a későbbiekben is hasznodra lehet, empatikusabbá válsz.

 

  • Most lehetsz a legőszintébb, hiszen senkinek nem kell megmutatni, amit írtál. Itt kiadhatsz magadból milyen olyan érzést, gondolatot, amit eddig nem mertél, amit eddig talán szégyelltél. Itt olyan hangnemben beszélhetsz, írhatsz, amit talán más körülmények között nem mernél használni. Itt valóban önmagad lehetsz. Ezáltal hatalmas önismeretre is szert teszel.

 

  • Fejlődik a kreativitásod is.

 

  • Kiírod, azaz kidolgozod magadból az érzéseket, így azok energiái már nem benned vannak, nem betegítenek tovább. Hiszen, biztosan tudod, hogy minden magunkban hordozott, fel nem dolgozott, el nem engedett érzés, energia egy idő után megjelenik a fizikai testünkben betegség formájában.

 

  • Ha nem vagy még kész arra, hogy beszélj az illetővel, a levélírás által mégis kommunikálsz vele. Ha él benned a vágy, hogy az adott személlyel szemtől szembe beszélj majd mindezekről, de még nem merted megtenni, a levélírás lehet egy lépcső ezen az úton.

 

  • Ha már nem él az adott személy az íráson keresztül mégis kapcsolatba léphetsz vele. Megtörténhet ily módon a gyászmunka.

 

 Nem kell ahhoz írói vénával rendelkezned, sem különösebben tehetségesnek lenned, hogy írj! Írni mindenki tud! Ezeket a leveleket úgy is „csak” magadnak írod. Nem kell senkinek sem megmutatnod, senki nem fogja megítélni.

Egyszerűen csak kezdd el!

Ha megírtad a levelet, eldöntheted, hogy mit csinálsz vele. Elrakhatod magadnak későbbre. El is égetheted, így szimbolikusan is elengeded az adott eseményt, és a hozzá fűződő fájdalmat.

A levélírás jótékony hatását még sok más esetben is alkalmazhatjuk. Erről a következő posztban írok majd Nektek!

Szeretettel: Szilvi

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

X