Advent! Öltöztessük ünneplőbe a lelkünket!

Tóth Szilvia-advent

Vasárnap meggyújtottuk az első gyertyát az adventi koszorún. Ezzel kezdetét vette az adventi időszak.

Az ’advent’ szó jelentése: „eljövetel”, „az Úr eljövetele”. Ez az időszak a várakozás, a csendes befelé fordulás ideje. Alkalmat ad arra, hogy kicsit megpihenjünk, elgondolkodjunk az életünkről, a szeretetről, a számunkra fontos értékekről.

Szeretem az évnek ezt az ünnepét. Sokszor eszembe jutnak ilyenkor gyermekkorom boldog percei, órái. Izgatott várakozás, szeretet, csoda, puhaság, biztonság, öröm, lágyság, varázslat-így jellemezhetném az emlékeimet.

Az évnek az egyik legsötétebb hónapja, mégis ilyenkor tud a legnagyobb Fény gyúlni az emberek lelkében, szívében. Ilyenkor talán mindannyian kedvesebbek, emberségesebbek vagyunk egymással. Aki ilyenkor egy kicsit jobban figyel önmagára, társaira, a világra; az érezheti, hogy valahogy más az évnek ezen időszaka. Valami van a levegőben, körülöttünk. Valami történik bennünk, a szívünkben, a lelkünkben…

Hiszem, hogy ilyenkor minden emberben megmozdul valami ott a mélyben. Jobban kinyílik az emberek szíve. Lehet, hogy csak résnyire, de ez éppen elegendő ahhoz, hogy a szeretet kiáramoljon, és mint egy puha takaró beburkoljon mindannyiunkat. Ilyenkor feltör belőlünk létezésünk emléke. Annak a ténynek az igazsága, hogy Isten csodálatos gyermekei vagyunk. Olyanok vagyunk mi magunk is, mint Teremtőnk: Fény és Szeretet.

Ilyenkor közelebb kerülhetünk Istenhez, önmagunkhoz, a másik emberhez, az angyalokhoz. Ebben az időszakban talán jobban feléled bennünk a remény. Merünk hinni és remélni, hogy valóra válhatnak álmaink. Hitünk is megerősödhet.

Lassítsunk hát egy kicsit az élet diktálta nagy rohanásban, és figyeljünk befelé. Járjunk nyitott szemmel és szívvel, hogy észrevehessük a körülöttünk lévő apró csodákat is. Hagyjuk, hogy életünket a szeretet mozgassa, és áthassa. Engedjük, hogy Isten, Jézus, Mária és az Angyalok felemelhessenek bennünket.

Az adventi időszakban öltöztessük lelkünket is ünneplőbe, hogy méltón, örömmel, szeretetben érkezhessünk meg a Jézus megszületését ünneplő Karácsonyra. Hogyan tehetjük ezt meg? Ehhez adok néhány tippet a továbbiakban:

 

  • Nyújtsunk baráti, segítő kezet a másik embernek, testvérünknek! Lássuk meg a másik emberben is Istent, és akár kérés nélkül is segítsünk embertársainknak.

 

  • Töltsünk több időt gyermekeinkkel! Üljünk le melléjük, a gondokat félretéve játszani. Legyünk velük 100 %-ban, testben, lélekben egyaránt.

 

  • Csináljunk valamilyen kreatív dolgot, aminek teljesen átadjuk magunkat, amibe bele tudunk feledkezni, ami „kikapcsolja” az agyunkat! Fessünk, rajzoljunk, főzzünk, kössünk, varrjunk, írjunk, barkácsoljunk pusztán az alkotás öröméért. Nem számít a végeredmény, csak az, hogy élvezzük a folyamatot. A kreatív pillanatokban lelkünk közelebb kerülhet Istenhez.

 

  • Írjunk egy Hála listát! Soroljuk fel azokat a dolgokat, amikért hálásak vagyunk az életünkben Istennek, az Univerzumnak. A legapróbbaktól kezdve a legnagyobbakig. Tegyük ki a lakásban egy jól látható helyre. Így, ha csak rá pillantunk a nap folyamán, felidéződik bennünk, hogy valójában milyen szerencsések is vagyunk.

 

  • Próbáljunk megbocsátani azoknak az embereknek, akikre haraggal gondolunk! Szabadítsuk fel magunkat a negatív érzések alól. Bocsássuk meg önmagunknak is a megtett vagy éppen meg nem tett dolgok miatt.

 

  • Esténként gyújtsunk gyertyát, imádkozzunk! Kérjük az Angyalok, Jézus, Mária, Isten segítségét. Nem kell ahhoz vallásosnak lennünk, hogy megfogalmazhassunk egy imát, egy kérést Isten felé.

 

  • Ha tehetjük, adakozzunk! Gyűjtsük össze régi, nem használt ruháinkat, gyermekeink megunt játékait, és adjuk oda a rászorulóknak. Akármilyen keveset is tudunk adni, az a másik fél számára hatalmas boldogság lesz.

 

Úgy vélem, hogy minden felnőttben ott él egy apró gyermek, aki még hisz a Csodákban, aki nyitott szívvel, csordultig telve szeretettel várja a Karácsonyt! Vegyük fel a bennünk élő gyermekkel a kapcsolatot, és Ő segíteni fog nekünk, hogy más nézőpontból szemléljük az életet. Megfogja majd kezünket, és elvezet bennünket a Szeretetbe!

Aki engedi, hogy hassanak rá az adventi időszakban jelen lévő energiák, aki képes a maga teljességében megélni ezt az időszakot, annak varázslatban lehet része…

Áldott, csodákkal teli adventi időszakot kívánok Nektek!

Szeretettel: Szilvia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

X