Csak ma! A boldog élet titka…

Létezik egy elmélet, miszerint a boldogságunk egyik kulcsa, ha úgy fogjuk fel az életünket, mintha csak abból az adott egy napból állna.

A pszichológusok azt mondják, ha az életünket kisebb szakaszokra, napokra, akár órákra tagoljuk, akkor azokban a rövid időszakokban képesek vagyunk úgy élni, ahogy szeretnénk. Képesek leszünk olyan dolgok megtételére is, amit más körülmények között nem tudnánk megcselekedni.

Biztos ti is hallottátok már azt a mondás, miszerint „élj úgy, mintha ez lenne életed utolsó napja”.

Ez a boldogságtipp is arra figyelmeztet bennünket, hogy éljünk a jelenben, az itt és most állapotában, és hozzuk ki önmagunkból, az életünkből a lehető legtöbbet. Azokkal a dolgokkal foglalkozzunk, amikhez valóban kedvünk van, amik örömet, boldogságot okoznak nekünk. Azokkal az emberekkel legyünk, akiket szeretünk, és akik viszont szeretnek bennünket. Ne adjuk fel, hanem valósítsuk meg az álmainkat.

Sybil F. Partridge-nek van egy listája arról, hogy mit csináljunk csak ma. Ha eszerint éljük az életünket, nem csak hogy megszabadulhatunk aggodalmaink nagy részétől, hanem boldogságra is lelhetünk.

Mit kell tehát tennünk a boldog életért?

  • Csak ma boldog leszek.

Minden külső történés ellenére megőrzőm belső békémet, nyugalmamat. A boldogság belülről jön, nem a külsőségektől függ.

  • Csak ma megpróbálok alkalmazkodni az adott helyzethez.

Elfogadom az embereket, az eseményeket olyannak, amilyenek. Nem úgy viselkedem, mint egy hisztis kisgyermek, nem nyafogok, és nem követelőzöm, hogy én mit és hogyan, milyennek akarom. Elfogadom a dolgokat olyannak amilyenek, és alkalmazkodom hozzájuk.

  • Csak ma törődni fogok a testemmel.

Vigyázok rá, táplálom, nem élek vele vissza, nem hanyagolom el. Azaz, ma igenis elmegyek futni, sétálni, biciklizni, úszni. Ma bejelentkezem a masszőrhöz, a kozmetikushoz. Csinosan felöltözöm.

  • Csak ma megpróbálom csiszolni az elmémet.

Olvasok, tanulok valami hasznosat. Utána nézek azoknak a dolgoknak, amik már régóta érdekelnek.

  • Csak ma edzeni fogom a lelkemet.

Jót teszek valakivel, és titokban tartom. Meditálok. Számomra inspiráló mondatokat olvasgatok.

  • Csak ma kedves leszek.

Mosollyal köszöntöm az embereket. Udvarias leszek. Nem bírálok senkit, nem a hibákat keresem a másikban. Bőkezű leszek a dicsérettel.

  • Csak ma megpróbálok a mai napnak élni.

Nem akarom életem összes gondját ma megoldani. Csak a mai nap problémáival foglalkozom, és nem rágódom a múlton, nem aggódom a jövő miatt.

  • Csak ma szakítok magamnak egy fél órát, és pihenni fogok.

Minden nap szükségünk lenne egy kis lazításra, egy szusszanásnyi időre, pihenésre, amit úgy töltünk el, ahogy az nekünk a legjobb.

  • Csak ma nem fogok félni.

Nem félek attól, hogy boldog legyek, hogy élvezzem a szépet, hogy higgyek, hogy szeressek. Nem félek önmagam lenni. Nem félek elmondani az érzéseimet, a gondolataimat. Nem félek kipróbálni magam új dolgokban.

Jó lenne, ha minden nap így telne az életünk! Ám, ez nem mindig lehetséges…

Amit viszont igenis megtehetünk, hogy kijelölünk magunknak úgy nevezett „Csak ma!” napokat, amikor a fentiek, vagy netalán a saját listánk szerint éljük az életünket.

És ti mit csinálnátok csak ma?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

X