Az ősz beköszöntével érdemes egy immunerősítő, méregtelenítő kúrát tartani. Erre a célra kiválóan alkalmas a Lapacho tea.
Ezt a teát a Dél-amerikai indiánok már ősidők óta használják gyógyszerként.
Őshazájában az „Isten fájának „, „az Élet fájának” is nevezik sokrétű felhasználhatósága miatt. Brazíliában például nemzeti jelképnek számít.
A Lapacho fa:
A La pacho-fa (Tabeuis aveilanedoe) egy Dél-Amerikában található, olykor 20-25 méter magasra is megnövő, örökzöld faféle. Akár 700 évig is elélhet. Csodaszép vörös vagy lila virágjai vannak. A fa kérge 40 éves korára éri el a gyógyászati célra használt hatóanyag koncentrációt.
A Lapacho fa kérgét évente 1-3 alkalommal lehántják, majd reszelik, aprítják és ebből készítenek teafőzetet. Mivel a kéreg hamar regenerálódik, így a fa szerencsére nem szenved maradandó károsodást.
A Lapacho tea gyógyhatásai:
A fa kérgének belső rétegéből készített tea sok betegség gyógyítására szolgál. Nézzük meg ezeket szép sorban!
- gátolja a rákos sejtek szaporodását
- baktérium-, vírus- és gombaölő szer (Candida gomba ellen különösen hatásos)
- fokozza a sejtek anyagcseréjét, segíti a kiválasztást
- méregtelenítő szer, salaktalanítja a nyírokrendszert, vértisztító
- roboráló, immunerősítő
- gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító
- magas a vastartalma, így vérszegénység esetén is javasolt
- oldja a depresszív hangulatot
- külsőleg pikkelysömör és pattanásos bár esetén is hatásos
- magas az ásványianyag- és nyomelem tartalma
- csökkenti a szív- és érrendszeri panaszokat
- ízületi panaszok enyhítésében is segít
A tea elkészítése:
1 liter forró vízbe egy púpozott evőkanálnyi kérget tegyünk, majd főzzük még 5 percig. Ezután állni hagyjuk 20 percig, leszűrjük, és fogyaszthatjuk is. Hidegen is iható. Napi 1-1,5 litert is fogyaszthatunk belőle. Kissé füstös, vaníliás íze van. Én nem teszek bele semmilyen édesítőszert sem. Kúraszerűen 6 hétig igyuk a teát. Utána 4 hét szünet javasolt.
Egészségünkre! 🙂
A Lapacho teát sokan csak az inka indián teaként emlegetik.
Szeretettel: Szilvia